Borç hukukunun ilkeleri nelerdir?
Bu ilkeler şunlardır: İrade özerkliği ilkesi, dürüstlük ilkesi, suçluluk ilkesi, karşılık ilkesi, üçüncü kişiye karşı suçluluğun tespit edilememesi ilkesi, rıza ilkesi ve orantılılık ilkesi.
Borcun unsurları nelerdir?
Her borç ilişkisinde üç temel unsur vardır: alacaklı (dain), borçlu (medin) ve ifa (mevzû). Bunlara borç katılımcıları, borç konusu ve borç nedeni denir.
Borcun 3 kaynağı nedir?
Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, haksız zenginleşme.
Borç hukuku nedir, özellikleri nelerdir?
Borçlar hukuku, özel hukukun bir alt dalı ve eşitler arasındaki hukuki ilişkilerin, yani borçların incelendiği bir disiplindir. Borçlar hukuku, özel hukukta borçlar hukukunun kaynağıdır ve borçlar hukuku çerçevesinde borçları düzenleyen bir hukuktur.
Borç türleri nelerdir?
Borç türleri üçe ayrılır. Borç türleri özel borç, kurumsal borç ve devlet borcudur.
Nispilik ilkesi ne demek?
Nisbilik ilkesi; Bilindiği üzere, taraflar arasında akdedilen sözleşme yalnızca tarafları bağlar; diğer taraf, sözleşmeye taraf olmayan ve aleyhe olan sözleşmeden etkilenmeyen bir sözleşmeden sorumlu değildir.
Borcun diğer adı nedir?
İfa, borçlunun bir şey verme, bir şey yapma veya yapmama borcudur.
Borcun ifa yeri neresidir?
Para borçları, ödeme anında alacaklının yerleşim yerinde, 2. Kısmi borçlar, sözleşmenin yapıldığı anda borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Diğer bütün borçlar, borçlunun doğum anındaki yerleşim yerinde tasfiye edilir.
Borcu olan kişiye ne denir?
Borçlu: Borçlu, alacaklıyla arasındaki sözleşmesel ilişki nedeniyle ona karşı belirli bir edim yerine getirmekle yükümlü olan kişidir.
Muaccel borç ne demek?
Ödeme zamanı gelen borç, “vadesi gelen” (aceleyle ödenen) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56). Ödeme gecikmesinin alacaklı açısından olumlu etkisi, gecikme anından itibaren gecikmiş ödeme için faiz almaya hak kazanmasıdır.
Borç hangi hallerde sona erer?
Türk Ticaret Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin nedenlerini düzenler. Bunlar; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu unvanlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır. Bu nedenlere, borcu sona erdirmenin en doğal yolu olan “ifşa” da eklenmelidir [49].
Çeşit borcu nedir?
Bir borç türü, nesnesi türünün genel özellikleriyle belirlenen, örneğin tarımsal ürünler, seri üretim ürünleri gibi bir borçtur. “Tükenmez cins (genus non perit)” ilkesi, genel borçlar için geçerlidir. Bu nedenle, genel bir borcun borçlusu her durumda borcunu yerine getirmelidir.
Borç hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Borçlar hukukunun temel ilkeleri şunlardır: Bu ilkeler arasında irade hürriyeti, nisbilik, dürüstlük, borçtan sorumluluk, karşılıklılık, borçlunun süresi içinde ifa ve tarafların zararına borç yaratılmaması yer alır. Borçlar hukukunda dava açılması bu ilkelere göre gerçekleşir.
Borç nelerden doğar?
Borcun kaynakları, taraflar arasındaki borcu doğuran olgulardır. Türk Borçlar Kanunu, borcun kaynaklarını üç gruba ayırır: hukuki işlem ve sözleşmeler, haksız fiiller ve haksız zenginleşme.
Borç hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?
Özgür irade ilkesi. Kusur sorumluluğu ilkesi. Borçlunun yerleşim yerinde sözleşmelerin kurulmaması ilkesi (ifa ilkesi).
Hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Hukuki düzenlemelerin geriye yürümesi ilkesi, sorumluluk ilkesi, kanun önünde eşitlik ve kamu ödevleri ilkesi, haksız zenginleşme ilkesi, kesin hüküm ilkesi hem özel hukukta hem de kamu hukukunda geçerlidir…
Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?
Anayasa’nın 73. maddesi, vergilendirmeyi düzenleyen Anayasa’nın temel ilkelerini belirler. Bu ilkeler sırasıyla, verginin kamu harcamalarını karşılamayı amaçlaması, mali kapasiteye orantılılık, vergi yükünün adil ve dengeli dağılımı ve verginin yasallığıdır.
Hukuk devleti ilkeleri nelerdir?
Hukukun üstünlüğü ilkesi basitçe devletin hukuka bağlılığını ifade eder. Toplumsal yaşam bunu gerektirdiğinden, siyasal toplumun bir örgütü olarak devletin her zaman bir hukuka sahip olduğu mantıksal olarak kabul edilmelidir. Tarihsel süreç içerisinde değişen şey, devletin hukuka uyumu sağlama biçimidir.
Tek borç ilkesinin istisnaları nelerdir?
Primli hisse senetleri. Üniter borç ilkesinin yasal olarak izin verilen istisnalarından ilki, primdir (uygulamada. … Ek yükümlülükler. … Temerrüt faizi veya ceza maddesi. … Kötü niyetle elde edilen kârın geri ödenmesi veya hazırlama dönemi faizi. … Sadakat görevi … Sermaye kaybı halindeki durum.
Kaynak: anadoluteknikservis.com.tr