Hâkim kararını neye göre verir?
Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasa, kanun ve yasalara uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Gözetim ve denetim hakkı: Madde 5 – (Değişik birinci fıkra: – KHK. No. 360/2; değiştirilmeden kabul edilen: – Md. 3611/2)
Hâkim karar verirken ilk neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Hakim hukuk yaratırken nelerden yararlanır?
Hâkim, kanun yaparken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır. Hâkimin kanun yaratabilmesi için, uyuşmazlığa uygulanabilecek yazılı veya yazısız bir kuralın olmaması gerekir. 1- Hâkim, hukuki bir boşluk olması durumunda kanun yaratabilir. 2- Hâkim, kanun yaparken öncelikle benzetmelere dayanır.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Hakim karar verirken nelerden yararlanır?
Hâkim, kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır. Madde 2 – Herkes, haklarını kullanırken ve ödevlerini yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Mahkemede müştekiye ne sorulur?
Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.
Hâkim kararından sonra ne olur?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflar, varsa itirazlarını, taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunarak sunarlar. Bu, temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.
Hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?
Mektupla yazıyorsanız, zarfın üzerine hakime “Sayın Bay [Ad] [Soyadı]” şeklinde hitap edilmeli ve ardından hakimin başkanlık ettiği mahkemenin adresi yazılmalıdır. 9 Haziran 2024 Mektupla yazıyorsanız, zarfın üzerine hakime “Sayın Bay [Ad] [Soyadı]” şeklinde hitap edilmeli ve ardından hakimin başkanlık ettiği mahkemenin adresi yazılmalıdır.
Hâkim taraf tutar mı?
Tarafların mahkemeye olguları sunması ve kanıtlaması da görevidir. Hakim, taraflardan birinin beyan etmemelerini veya olgularını otomatik olarak dikkate alamaz ve kendisi kanıt toplayamaz. İspat yükü genellikle iddia edilen olgularla ilişkili yasal sonuçtan lehine bir iddia türeten tarafa aittir.
Hâkim yanlış karar verir mi?
Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.
Bir hâkim hüküm verirken nelere dikkat edilmeli?
Hakimlerin kararlarını verirken olayın özelliklerini, tarafları ve ülkenin gerçeklerini göz ardı etmemeleri gerekir. “Hâkim delilleri değerlendirirken olayın özelliklerini, tarafları ve ülkenin gerçeklerini göz ardı etmemelidir.
Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi edinir. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Hâkim kararını neye göre verir?
Hakimin adil ve hakkaniyetli bir yargı kararı verme yeteneği yalnızca hukuk ve hukuki metodoloji bilgisine değil; aynı zamanda hukuki yöntemleri kullanarak hukuki bilgiyi uygulama yeteneğine de bağlıdır. Bunu yapmak için, hakim önce olayı ve sonra hukuku anlamalıdır.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Hakim neye göre ceza verir?
Hakim; “Suçlunun geçmişi, sosyal ilişkileri, suçtan sonraki ve yargılama sırasındaki davranışları, cezanın suçlunun geleceği üzerindeki muhtemel etkileri” yanında, verilen cezaya göre değişebilen sebepler yanında, önceden öngörülmesi mümkün olmayan belirli bir olayın varlığı da bu bakımdan hukuk, adalet ve ahlak kurallarına uygundur…
Hakim yanlış karar verir mi?
Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.
Mahkemede hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemelerde karar veren kişi nedir?
Bir yargıç, ait olduğu toplumun yasal kuralları ve ilkelerine dayanarak adaleti sağlamak için bağımsız ve tarafsız bir şekilde kararlar veren kişidir. Bazı hukuk sistemleri tek yargıç prosedürünü benimserken, diğerleri panel yargıç prosedürünü benimsemiştir.
Kaynak: outdoortv.com.tr