Antep fıstığı neden seyrek olur?
Antep fıstığı, ince, organik madde içeriği düşük topraklarda, uzun süreli yüksek sıcaklık ve kuraklık gibi ekolojik açıdan zor koşullarda yetişmek zorunda kalan bir ağaçtır.
Erkek ve dişi Antep fıstığı nasıl anlaşılır?
Antep fıstığı ağaçları erkek ve dişi ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilebilir çünkü daha büyüktürler ve daha kalın tomurcuklara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyveleri üretir. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır.
Antep fıstığı boz iç ne demek?
Boz İç, en kaliteli ve en lezzetli fıstık çeşididir. Fıstıklar, hasat mevsiminden bir ay önce, henüz tam olgunlaşmamışken hasat edilir. Gri fıstık çekirdekleri, bilindik fıstık çekirdeği renginden farklıdır ve daha yeşil bir renge sahiptir.
Antep fıstığı bozulduğu nasıl anlaşılır?
Görünüm: Küf: Fıstık kabuğunda veya zarında küf veya beyaz lekeler varsa, bu fıstığın bozulduğunun bir göstergesidir. Renk değişimi: Fındıklar normal krem renginden daha koyu veya kahverengi hale gelirse, bu bozulmanın bir işareti olabilir. Yumuşama: Taze fıstıklar sert ve çıtır çıtırdır.
Antep fıstığı neden küçük olur?
Çiçeklenme sırasında dişi çiçeğin stigması nemlenir. Kuru ve sıcak rüzgarlar bu stigmanın içindeki sıvının kurumasına neden olur, böylece erkek polen artık ona yapışamaz. Böyle bir durumda çiçekler düşer ve kurur, çiçek salkımları seyrekleşir.
Antep fıstığının kalitesi nasıl anlaşılır?
Kaliteli fıstıkların kokusu daha taze ve hoştur. Aslında fıstıklar bayatladığında kötü kokmaya başlar. Renk de tazelik ve kalite için önemli bir kriterdir. Fıstıklar parlak ve açık yeşil değilse kalitesiz veya bayat olabilir.
Fıstıkların içi neden boş olur?
Ancak fıstık meyvesinin içi yani çekirdeği de yenilebilir olduğundan tozlaşma ve döllenme mutlaka gereklidir. Aksi takdirde meyve dolmayacak ve içi boş bir meyve (Fis) oluşacaktır.
Antep fıstığı çok su ister mi?
Yıllık yağış miktarı 500-400 mm’dir. Sulama imkânı olan yerlerde sulama yapılmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın 1-2 sulama ürün verimini artıracaktır. Antep fıstığı meyveleri olgunlaşmak için genel olarak yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Kışın uykuda olduğu dönemde çok fazla soğuk gerekir.
Antep fıstığı ağacının ömrü kaç yıldır?
Antep fıstığı ağacı uzun ömürlüdür ve potansiyel olarak 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçlar meyve bahçelerine dikilir ve önemli üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Antep fıstığı hangi organa iyi gelir?
Antep fıstığı kalp damar sağlığı için iyidir; beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. İçerdiği antioksidanlar ve sağlıklı yağlar bu organları korur.
Boz Antep fıstığı ne zaman toplanır?
Ağustos ortasında baklava yapımında kullanılan “gri fıstık” olarak adlandırılan fıstıkları hasada başlayan çiftçiler, eylül başında “kırmızı kabuklu” fıstıkları hasada çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
1 kg boz fıstıktan ne kadar iç çıkar?
Boz fıstığın kabuk oranı oldukça yüksektir. Kabuklu olarak satılan 1 kg boz fıstıktan, işlemden geçirildiğinde yaklaşık 400-500 gram kadar fıstık içi elde edilir.
Antep fıstık içi nasıl muhafaza edilir?
Atıştırmalık meyvelerin raf ömrü, depolama sıcaklığının her seferinde 20°C düşürülmesiyle 2 ila 3 kat artırılabilir. İç veya sert kabuklu fıstık ve fındıklar, vakum veya nitrojen altında paketlenip muhafaza edildiğinde uzun bir raf ömrüne sahiptir (Labuza, 1982).
Kuruyemişin bozulduğunu nasıl anlarız?
Hoş olmayan bir koku, acı bir tat veya küflü bir görünüm, kuruyemişlerin bozulduğunun belirtileridir. Bu tür kuruyemişleri yemeyin.
Tarihi geçmiş antep fıstığı yenir mi?
Kuruyemişlerdeki mikroorganizmalar diğer gıdalardakinden daha yavaş hareket eder, bu nedenle bozulma olasılıkları diğer gıdalara göre daha düşüktür. Ancak yine de bozulduğunu fark ettiğiniz hiçbir gıdayı yememeye dikkat etmelisiniz.
Antep fıstığı verimi nasıl artırılır?
Olgun fıstık ağaçlarının budaması genellikle üretim yılının sonunda 3-4 eski, zayıf gelişen dalın çıkarılması ve kuru dalların inceltilmesiyle yapılır. Fıstık ürünü 1 yaşındaki dallardan elde edildiğinden amaç ağacın sürgün oluşturmasını teşvik etmektir.
Antep fıstığı çok su ister mi?
Yıllık yağış miktarı 500–400 mm’dir. Çok soğuk olmayan yerlerde sulama yapılmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın 1–2 sulama ürün verimini artırır. Antep fıstığı meyveleri olgunlaşmak için yüksek konsantrasyonda ısıya ihtiyaç duyar. Kışın uykuda kalma döneminde bitkinin çok fazla soğuğa ihtiyacı vardır.
Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilir ve damla sulamada 7 veya 15 günlük aralıklarla sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulamada ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı nasıl çoğaltılır?
Çoğu meyve ağacı gibi, fıstık ağacı da aşılama yoluyla çoğaltılır. Profesyonel fıstık yetiştiricileri, iki farklı bitki dokusunun birleşiminden oluşan bir ağaçtan faydalanır: anaç ve aşı kalemi. Anaçların toprak kaynaklı hastalıklara (Verticillium) karşı direnci büyük önem taşır.