İçeriğe geç

Gaziantep Hangi Boydan Gelir

Gaziantep’in kökeni nereden gelir?

Gaziantep ismi, “halka kale” anlamına gelen “Kala-ı Füsus”tan gelmektedir. Başka bir rivayete göre, bu yerin halkına zulmeden Ayni adında kötü bir hükümdar varmış. Birçok uygunsuz şey yaptıktan sonra yaptıklarından pişman olmuş ve tövbe etmiş. Yerel halk, “Aynı şekilde tövbe etmiş” demiş.

Gaziantep hangi beylik?

Memlüklerin sınır kenti olan Gaziantep, bu kez Maraş’ta kurulan Dulkadir Beyliği’nin fethetmekte zorluk çektiği bir kent haline geldi. XIV. yüzyılın sonlarında başlayan bu mücadele, Osmanlıların bölgeye gelişine kadar sürdü.

Gaziantep’te hangi medeniyetler yaşadı?

Gaziantep’in tarihi dönemleri Kalkolitik, Paleolitik, Neolitik, Tunç Çağı, Hitit, Akdeniz, Asur, Pers, İskender, Seleukos, Roma ve Bizans, İslam-Arap ve İslam-Türk dönemleri olarak sıralanabilir. Bu dönemlerin izleri bugün açıkça görülmektedir.

Antep Türkmen mi?

Bölgede yaşayan Türkmenlerin çoğunluğu “Beğdili aşireti” ve “Elbeyli, Barak ve Bayındır aşiretleri”ndendir. Selçuklular döneminde Antep ve çevresine yerleşen Türkmenlerin çoğunluğu İsfahan ve Horasan bölgelerinden gelmiştir.

Gaziantepliler hangi soydan gelir?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşamaktadır. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Gaziantep hangi oğuz boyundan?

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Yeniköy semtinde kazılan mezarlar bulundu. Bulunan mezarların, Anadolu’ya yerleşen ve Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna ait olduğu tahmin ediliyor.

Gaziantep hangi uygarlıktır?

Gaziantep Bizans’ın çevre şehri haline geldi ve stratejik bir konuma sahipti. Bizans bölgeyi kaybetmemeye özellikle dikkat ediyordu. Bölge zaman zaman Araplar ve Bizanslılar arasında el değiştiriyordu. Abbasi Halifesi Harun Reşid 782’de bölgeyi fethederek “Avasim” şehrine dönüştürdü.

Gaziantep Nizip hangi boydan?

Barak Türkmenleri veya Baraklar, esas olarak Türkiye’nin güneyindeki Gaziantep ilinin güneydoğu kesimindeki Barak Ovası’nda yaşayan bir Türkmen kabilesidir. Barak kabileleri, yoğun nüfuslu olarak Gaziantep, Nizip ve Karchemish üçgeninde yaşamıştır.

Dulkadiroğulları hangi boy?

Dulkadiroğulları, Oğuzların Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan olup Avşar, Beydili ve Kargın boylarından gelmektedir. İlk patronu Zeyneddin Karaca Bey’di.

Gaziantep Kürt ili mi?

Kentte yerli Türklerin yanı sıra, sanayi ve ticaret amacıyla güneydoğudaki kentlerden göç eden 450 bini aşkın Kürt de yaşıyor.

Gaziantep’i kim kurmuştur?

M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.

Antepte kim savaştı?

Antep Kuşatması, Kuva-yi Milliye ile Fransızlar arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye’nin on ay direnmesinin ardından, 9 Şubat 1921’de Fransızların şehri ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Gaziantepliler Alevi midir?

Gaziantep’te Alevi-Bektaşi toplumu da dahil olmak üzere çok sayıda etnik kimlik bulunmaktadır.

Gaziantep Arap mı?

Hatay’da bir Hristiyan Arap mahallesi ve Antakya’nın merkezinde birkaç yüz Hristiyan Arap da bulunmaktadır. Türkiye’de Sünni Araplar çoğunlukla Batman, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Muş, Siirt ve Şırnak gibi illerin merkez ve köylerinde yaşamaktadır.

Antep’in eski adı nedir?

Yerliler tarafından Antep olarak adlandırılan şehrin resmi adı Aynitap-Ayıntap’tı. Ayıntap isminin kökeni hakkında birçok farklı rivayet vardır (Güzelbey, 1987: 30). “1. Şehir adını burada hüküm süren Kral Ayni ve Kraliçe Tep’in isimlerinin birleşiminden almıştır.

Gaziantep Kürt ili mi?

Kentte yerli Türklerin yanı sıra, sanayi ve ticaret amacıyla güneydoğudaki kentlerden göç eden 450 bini aşkın Kürt de yaşıyor.

Gaziantep’i kim kurmuştur?

M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.

Fransızların Antep’ten çıkarılmasını sağlayan kişi kimdir?

Tekelioğlu Sinan Bey, yüzbaşı rütbesinde bir subay iken, Çukurova bölgesinde bir avuç gönüllü vatanseverle birlikte Fransız işgaline karşı verdiği mücadele nedeniyle bölge halkı tarafından çok sevilmiş ve bunun bir ifadesi olarak halk arasında “Sinan Paşa” olarak anılmıştır.

Antep isminin anlamı nedir?

Arapçada “parlak bahar” anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantep tarihçisi Bedrüddin AYNİ’ye göre Antep’in eski adı “Kala-i Füsus”tur. Kala-i Füsus “halka kale” anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ’ye atfedilen rivayete göre burada kötü bir hakim varmış.

Kaynak: fidu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

cartoonsshop.com.tr