Gerekçeli karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İtiraz ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli karar yazıldı simdi ne olacak?
Gerekçeli karar yazılı ise, avukatlar veya vatandaşlar tarafından UYAP’ta yapılan talep sonucu alınmış sayılabilir ve ilgili talepte “gerekçeli karar yazılmıştır” notu yer alır. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve tarafların görüntülemesine açık olduğu anlamına gelir.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Gerekçeli kararın açıklanması için başvuruda bulunulması gerekiyor mu? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın açıklanması için özel bir başvuruda bulunulması gerekmez. Hukuki yargılamada mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara bildirmek zorundadır.
Gerekçeli karar sonrası ne yapılır?
Gerekçeli karar, yayımlandıktan ve imzalandıktan hemen sonra taraflara bildirilmelidir. Süre, özellikle taraflar için, kararın taraflara bildirilmesiyle başlar. Kanunda taraflara bildirim için genel bir süre sınırı yoktur.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine tebligat yapılmasını isteyen kişi, tebligat masrafını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli karara itiraz edilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli kararda tutuklama olur mu?
‘, ancak pratikte tutuklamanın nedeni bu değildir; bunda bir gerekçe eksikliği görüyoruz. “Kaçma şüphesi, suçun doğası ve özü ve delil gizleme şüphesi pratikte gerekçe olarak algılanıyor ve kopyala-yapıştır prosedürü kullanılarak tutuklama emirlerine yazılıyor.”
Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Gerekçeli karara nereden bakılır?
Başvuruda bulunmak için Türkiye Cumhuriyeti, T.C. vatandaşı olmanız gerekmektedir. Kimlik numarası ve e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. UYAP Vatandaş Portalına giriş e-devlet kapısı veya UYAP mobil uygulaması üzerinden yapılabilir.
Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?
Karara karşı bildirimden itibaren 2 hafta içinde itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz edilirse, karar incelenmek üzere daha üst mahkemeye gönderilir. Karara karşı itiraz edilmezse, karar 2 haftalık sürenin sona ermesinden sonra kesinleşir.
Beraat kararı ne zaman kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar, itiraz süresi dolana kadar kesinleşmez.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden dosya kesinleşir mi?
Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca yapılacak ilk başvuru temyizdir. Temyiz başvurusunda bulunma süresi genellikle kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının gözden geçirilmesini isteyen taraf, kararın verilmesinden itibaren iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunmalıdır.
Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?
Karara karşı bildirimden itibaren 2 hafta içinde itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz edilirse, karar incelenmek üzere daha üst mahkemeye gönderilir. Karara karşı itiraz edilmezse, karar 2 haftalık sürenin sona ermesinden sonra kesinleşir.
Gerekçeli karar UYAP’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yapılmazsa ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılıp yayımlanmasından itibaren en geç bir ay içinde yayımlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Gerekçeli kararın yazıldığını nasıl öğrenebilirim?
“Gerekçeli karar verildi” ifadesi, işlemin tamamlandığı ve mahkeme kararının gerekçeleriyle hazırlandığı anlamına gelir. E-devlet dosyanız hakkında bilgi talep ettiğinizde, “Gerekçeli karar düzenlendi” notunu görebilirsiniz.
Kaynak: eklektika.com.tr