İçeriğe geç

Iltizam Vergisi Nedir

İltizam vergi ne demek?

İltizam, özel bir şahsın, yıllık belli bir ücret karşılığında, aslında devlete ait olan vergileri toplamayı üstlenmesi anlamına gelmektedir (Genç, 2000:154). İltizam sistemi, XVI. ve XVII. yüzyıllar boyunca yoğun bir şekilde uygulanmış ve devletin acil nakit gereksinimini karşılamada önemli bir rol oynaması beklenmiştir.

İltizam sistemi nasıl işler?

İltizam usulünde (ber vech-i iltizam), girişimciler, süresi bir ile üç yıl arasında değişen bir sözleşme (tahvil) ile gelir toplamayı üstlenirler ve bu kişilere mültezim denir. Vergi gelirlerinin toplanması, açık artırma yoluyla en yüksek miktarı teklif eden mültezimin eline bırakılırdı.

İltizam sistemi neden uygulandı?

Devlet gelirinin en önemli kaynağı vergilerdir. Merkezi gücün zayıf olduğu imparatorluklarda vergi toplama büyük bir sorundur. Osmanlı İmparatorluğu’nda vergi toplamak için iltizam sistemi kullanılmıştır.

İltizam sistemini hangi padişah getirdi?

Fatih Sultan Mehmet döneminde yeni fetihlerle toprakların genişlemesiyle merkezden uzak bölgelerde de vergi tarımı başlatıldı.

İltizam ne ile kaldırıldı?

Aslında iltizam sistemi 1839 Tanzimat Fermanı ile kaldırıldı. Vergi gelirlerini toplamak üzere her bölgeye muhassiller atandı.

Osmanlıda vergileri kim toplardı?

Cizye ve haraç dini vergiler olarak kabul edildiğinden, bunların toplanması ve harcanmasına özel dikkat gösterildi. Toplama genellikle devlet tarafından atanan görevliler tarafından gerçekleştirildi.[18] Bu görevliler genellikle cizye toplamaktan sorumlu olan vergi memurlarıydı ve cizyedar olarak adlandırıldılar.

Osmanlıda vergi toplayan kişiye ne denir?

Kelimenin tam anlamıyla “vergi tahsildarı, tahsildar, vergi tahsildarı” anlamına gelen “tahsildar” unvanı, Osmanlı İmparatorluğu’nda çeşitli dönemlerde kullanılmış olup, çalışmamızın konusu olan “tahsildar” 19. yüzyıla dayanmaktadır. 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sivil vergi toplama uygulamasıdır.

Tımar sisteminde vergi var mı?

Timar sistemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaklaşık 480 yıl uygulanan bir vergi ve arazi yönetim sistemidir (tarla, toprak).

İltizam usulünde kar zarar kime aittir?

Bu şekilde vergi çiftçiliği yapan kişiye mültezim denirdi. Vergi üreticisi ile devlet arasında bir sözleşme yapılırdı ve vergi toplama hakkını tasdik eden bir garanti verilirdi; kar ve zararlar onun kendi hesabına karşılanırdı[6].

İltizam sisteminin zararları nelerdir?

– Vergi bölgesindeki halk haksız uygulamalardan rahatsız oldu, – Göçmen nüfusu arttı, – Devletin vergi gelirleri azaldı, – Devletin ekonomisi bozulmaya başladı.

İltizam ne demek din?

Terim olarak anlamı şudur: “Özel bir kişi, belirli bir yıllık ücret karşılığında devlete ödenmesi gereken vergi gelirlerini toplamayı üstlenir.” Bu işi yapan kişiye mültezim denir. Deruhde, tevcih, füruht, zart ve engagement terimleri de iltizam için eşanlamlı olarak kullanılmıştır.

İltizam sözleşmesi nedir?

Mali sadakat sözleşmesi nedir? Bir kişiye ücret karşılığında bir hizmet veya belirli bir şeyin teslimi için idare ile yapılan sözleşmeye “mali sadakat sözleşmesi” denir. Sözleşmenin yapıldığı kişiye vergi mükellefi denir.

İltizam nedir kısaca?

İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir kısmını belirli bir ücret karşılığında bireylere vererek toplama yöntemidir. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye “multezim” denirdi. Multezimler bir tür müteahhitti.

Tımardan iltizama neden geçildi?

Osmanlı İmparatorluğu 16. yüzyılda değişen ticaret yolları ve uzun süren savaşlar nedeniyle ekonomik olarak zayıflamıştı. Nakit ihtiyaçlarını karşılamak için Timar sisteminden çıkarılan topraklar İltizam sistemine aktarıldı.

Osmanlı Devleti tımar topraklarını iltizama vermekle neyi amaçlamıştır?

İltizam, Osmanlı İmparatorluğu’nda tanıtılan bir vergi sistemidir. Bu sistemde, devlet gelirinin bir kısmı belirli bir ücret karşılığında bireylere verilirdi. Daha sonra bu kişilerden vergi olarak toplanırdı. Amaç, bireylere vergi toplama görevi vermek ve böylece daha fazla gelir elde etmekti.

İltizam usulü ne demek?

İltizam, Arapça bir kelime olup, lüzum kökünden türemiş olup, ‘kendini bir görev saymak, birinin tarafını tutmak ve bir şey talep etmek’59 anlamına gelmektedir. Ancak terim, ‘özel bir şahsın, belirli bir yıllık ücret karşılığında devlete ödenmesi gereken vergi gelirlerini toplamayı üstlenmesi’60 anlamına gelmektedir.

İltizam sisteminin sonuçları nelerdir?

– Devletin vergi gelirleri azaldı. – Devletin ekonomisi bozulmaya başladı. İltizam sistemindeki bozulmalar bu sistemin faydalarını gölgede bıraktı. Bu nedenle halkın devlete olan güveni azalmaya başladı.

İltizam sözleşmesi nedir?

Mali sadakat sözleşmesi nedir? Bir kişiye ödeme karşılığında bir hizmet sağlamak veya belirli bir şeyi teslim etmek için idare ile yapılan sözleşmeye “mali sadakat sözleşmesi” denir. Sözleşmenin yapıldığı kişiye vergi mükellefi denir.

İltizam ve mukataa nedir?

Devlet hazinesinin bazı vergilerinden oluşan mali birim anlamına gelen mukataa terimi Osmanlı maliyesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mukataalar, belirli bir bedel karşılığında özel kişilere vergi teşvikleri sağlanarak veya görevlilere emanet edilerek işletiliyordu (Genç 2006: 129).

Kaynak: cartoonsshop.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir