Kayısı ağacı nasıl verimli olur?
Toprak: Derin, geçirgen, iyi havalandırılmış, sıcak ve besin açısından zengin, ince taneli, tınlı, tınlı-kireçli topraklar kayısı yetiştirmek için uygundur. Çok zayıf topraklarda yetersiz büyüme ve çiçeklerin yetersiz beslenmesi nedeniyle verim ve kalite düşer. Islak ve ağır toprakları sevmezler.
Kayısı ağacını ne kurutur?
Kayısı ağaçlarının kurutulması ağaçta dönemsel ve mevsimsel kuruma ve hastalık riski çok yüksektir. Ayrıca yanlış budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak yapısının bozulması gibi etkenler kayısı ağacının kurumasına yol açar.
Kayısı ağacı hangi gübreyi sever?
Kayısı ağaçları için uygun gübreyi seçerken genellikle dengeli bir N-P-K (azot, fosfor, potasyum) gübresi tercih edilir. Örneğin 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak/yaprak analizi sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının besin gereksinimleri değişebilir.
Kayısı neyi sever?
Kayısı, derin, iyi drene edilmiş, iyi havalandırılmış, sıcak ve besin açısından zengin, kumlu, tınlı ve humus açısından zengin toprakları seven bir meyvedir. Ağaçlar güçlü, büyük, geniş bir taç oluşturur.
Kayısı ağacının meyve vermesi için ne yapmalı?
Sulamayı erken bırakırsanız, gelecek yıl üretilecek çiçek sayısı azalacaktır. Bu nedenle sulama erken bırakılmamalıdır. Kayısı ağaçlarının meyve yükü arttıkça, su ihtiyacı da artar. Sulama hasattan 10 gün önce yapılmalıdır. Kayısılara çok fazla su vermek, gövde ve dallardaki sakız plağını temizleyecektir.
Kayısı ağaçları kaç günde bir sulanır?
İklim koşullarına, rakıma ve ağacın meyve yüküne göre değişmekle birlikte kayısı ağaçlarına genellikle yılda 5-10 kez su verilir. Sıcak ve kurak bölgelerde sulama mayıs sonu haziran başında başlar ve eylül sonu ekim başına kadar 15-20 günlük aralıklarla devam eder.
Kayısıya kükürt atılır mı?
Ülkemizde kayısılar şu anda iki yöntemle kurutulmaktadır: “güneşte kurutma” ve “kükürtleme”. Kurutma süresini kısaltmak, doğal rengini korumak, böcek istilasını önlemek ve depolama süresini uzatmak için yapılan kükürtlü kurutma, toplam üretimin %80’inden fazlasını oluşturmaktadır.
Ağaç kurutmak için dibine ne dökülür?
Bir ağacı kurutmak için ağacın tabanına ne dökebilirsiniz? Ağaçları kurutmak için kullanılan en yaygın kimyasal çözelti çinidir. Çin, ağaçlardan özsuyu çeken ve onları kurutan güçlü bir herbisittir.
Kurumaya başlayan ağaç nasıl kurtarılır?
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısına göre; 1.
Meyveyi büyütmek için hangi gübre kullanılır?
Meyve ağaçları pH’ı 6.5-7.5 olan ve yeterli organik ve inorganik besin içeren topraklarda yetişir. Topraktaki organik madde içeriği yetersizse, dekar başına 3-4 ton yanmış gübre önerilir. Gübre azsa, her fide çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılıp kullanılabilir.
Kayısı ağacı neden meyve vermiyor?
Kayısı ağaçlarınız hastalıklar ve çeşitli zararlılar nedeniyle meyve vermeyebilir. Tüm bu sorunların ortak bir noktası vardır: toprak. Toprağımız fakir olduğunda ve verdiğiniz gübreleri ememeyecek kadar yorgun olduğunda tüm bu sorunlarla karşılaşmak tamamen normaldir.
Kayısı ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Kayısı fidanları dikimden 2-4 yıl sonra meyve verir. Yaklaşık 24 ila 48 ayda meyve veren kayısı fidanlarının gelişimi de bu durumu etkiler. Kayısı ağaçları sıcak veya ılıman iklimlerde ve kumlu ve derin topraklarda daha iyi gelişir. Bu nedenle daha kısa sürede meyve verebilir.
Kayısı kükürtleme nasıl yapılır?
Geleneksel kükürtleme işleminde, hasat edilen meyveler kutulara yerleştirilir ve kükürtleme odasına yerleştirilir. Odanın bir köşesinde kükürt tozu bulunan bir soba (1 ton taze kayısı için 2 kg kükürt tozu) yakılır ve odanın kapısı sıkıca kapatılır. Meyveler kükürt gazını emmesi için 6-8 saat odada bırakılır.
Kayısı ağacı nasıl büyütülür?
Derin kökleri olduğundan (kökler 2 m’ye kadar ulaşır) derin, iyi drenajlı, iyi havalandırılmış, tınlı, tınlı-kireçli topraklarda en iyi şekilde büyür. Yeraltı suyuna karşı çok hassastır. Çok nemli, tınlı, ağır ve asitli toprakları sevmez ve çok fakir, kuru topraklarda iyi gelişmez. Kuraklığa dayanıklıdır.
En iyi kayısı cinsi hangisidir?
Aslında Malatya kayısısı dünyanın önde gelen kayısı üreticisidir. Bu kayısı çeşidi taze olarak da tüketilse de çoğunlukla kuru kayısı olarak ihraç edilmektedir.
Kayısı fidanı çok su ister mi?
Kayısılar genellikle ilkbaharın başlarında daha fazla suya ihtiyaç duyarlar, çünkü bu meyve verme ve çiçeklenmenin gerçekleştiği zamandır. Ağaçları her hafta düzenli olarak sulamak köklerin kurumasını önleyecektir, ancak aşırı sulamadan da kaçınmanız önemlidir.
Kayısı evde nasıl olgunlaştırılır?
Bunun yerine meyve torbasını tezgahınızda veya masanızda oda sıcaklığında bırakın. Kayısıların iki ila üç gün olgunlaşmasını bekleyin. Torbanın doğrudan güneş ışığından veya ısıdan uzak olduğundan emin olun. Birkaç gün sonra meyvenin kokusunu ve hissini test edin.
Kayısı ağacı kaç yıl verim verir?
Yaklaşık 24-48 ayda meyve veren kayısı fidelerinin gelişimi de bu durumu etkiler. Kayısı ağaçları sıcak veya ılıman iklimlerde, kumlu ve derin topraklarda daha iyi büyür. Bu nedenle daha kısa sürede meyve verebilir. Ancak gelişimini geç tamamlayan kayısı ağaçları 4 yıl sonra meyve vermeyi bırakır.
Kayısı ağacı ne zaman ve nasıl budanır?
Meyve ağaçlarının yaz budaması, sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra, ilkbahar gelişme döneminin sonu ile yaz gelişme dönemi arasında yapılır. Genellikle ağaçların şeklini bozan ve büyümek istemeyen dallar kesilir veya bükülür.
Kaynak: arasyaatiksu.com.tr